De weggehaalde schutting

een artikel voor beginners van een beginner (huiswerk bij les 6 jaar 1 van de emailopleiding).

Wat doen 6 van de 12 dierenriemtekens als ze thuiskomen en ontdekken dat:

de schutting met de buren is weggehaald?

Weegschaal: zegt: O jee, wat nu?? , blijft besluiteloos staan.. kijkt om zich heen…is er iemand om mee te praten/te overleggen? Ze nodigt Buurman uit om over te zaak te praten bij een kopje koffie , om samen de voors- en tegens- van diverse schuttingen te bespreken: – beter een houten schutting ( te duur? niet mooi genoeg?) – of een stenen ( kan niet door anderen zomaar afgebroken worden) – of opnieuw een laurier- of beuken-haag (duurt erg lang om te groeien—en is het wel het juiste seizoen??)
Weegschaal haalt ook de buurvrouw erbij: hoe staat zij hier tegenover? Weegschaal denkt ook: wil ik nog wel in deze lelijke tuin blijven zitten???

Schorpioen : reageert humeurig. Trekt zich terug, kijkt binnen in zijn bibliotheek-kamer in allerlei juridische wetboeken. Gaat op zijn strepen staan!!!!! Graaft zich in.
Hij vindt het sowieso nu véél te licht in de tuin. Hij stelt voor om dan maar gelijk aan drie kanten om de tuin heen een hoge stenen muur te bouwen. Meet gelijk op waar de erf-afscheiding loopt tussen de tuin van hemzelf en die van de buren. Neemt contact op met het Kadaster voor de juiste gegevens en confronteert de buren daarmee. Bekijkt hun voorstellen met wantrouwen.

Boogschutter : Boogschutter trekt een parallel met “het grote geheel” – en met het leven zonder afscheidingen, in vroeger tijden. Houdt een lezing over “grenzeloos leven in andere culturen” , met lichtbeelden of Powerpoint, waarbij hij “De vraag naar levens-bestemming” en “De Reis van de Held, die ieder van ons moet gaan” betrekt. Is er een diepere betekenis te vinden in het feit dat de buitengrenzen van de huidige tuin zijn weggevallen?
Boogschutter voelt het kriebelen….. en kijkt naar brochures over verre reizen….

Steenbok : Ondertussen is Steenbok naar de buren aan de andere kant gegaan en heeft hen op hun verantwoordelijkheden gewezen. Hij heeft met hen de financiële consequenties besproken: okay, deze maand hebben de buren geen geld, maar Steenbok houdt vol: hoe zit het dan met de volgende maand, want er moet wel een vervanging van de schutting komen, zo snel mogelijk. 2.
Steenbok regelt met een Doe-het-zelf- zaak in het dorp een afspraak: wanneer komen zij de boel opmeten, – hoeveel gaat dat dan de drie buurmannen kosten en hoeveel per persoon; – en in welke termijnen kan er betaald worden.

Waterman : Wat doet Waterman ondertussen? Waterman komt met een radicaal alternatief !!!
Hij stelt voor alle schuttingen omver te halen, een grote gemeenschappelijke tuin te ontwerpen, met moestuinen voor iedereen, gebaseerd op alternatieve, groene en duurzame landschaps-principes, (Boogschutter ziet hierin een kans om cursussen te organiseren voor studenten) waterpartijen aan te leggen (flow-forms) en kleine wind-water-molens, en eventueel een ontwerp te maken voor vlieg-woon-boten voor als in de verre toekomst Nederland onder water komt te staan…

Vissen : biedt grootmoedig haar huis aan, aan wie, in de tijd dat deze plannen van Waterman worden gerealiseerd, zonder huisvesting komt te zitten.
“ Geld is niet langer belangrijk: Een Nieuw Tijdperk is Aangebroken” zegt zij, en “Uranus, Neptunus en Pluto staan in de komende era gunstig voor dit initiatief ” –
en daarna duikt Vissen de wijnkelder in, waar zij nog wat champagne heeft staan – “Alles stroomt” roept zij nog – en zij schenkt voor allen rijkelijk in !!!!

Emi – 20 maart 2015

reacties
 1. carina schreef:

  heel leuk en heel herkenbaar

 2. arjoh schreef:

  Wow wat ontzettend goed en leuk zeg!
  Gr.Arjoh.bezig met les 13 jaar 1;-)

 3. Truus van Til schreef:

  Ik vind dit echt heel bijzonder, leuk om te lezen en ik kan hier wat van leren.

 4. Tjitske Bergema schreef:

  Wat een ontzettend leuk verhaal, zeg! Ik heb het met veel plezier gelezen, komt er nog een vervolg?!

 5. Ineke schreef:

  Steengoed. Stikjaloers dat je dat zo kunt beschrijven

 6. Suze van Haaster schreef:

  Jeetje Emi, lachen,… en zo herkenbaar,..erg leuk om het zo te doen en zoiezo om het vanuit meerdere tekens eens te bekijken :),…..leer hier echt van,…leuk ook om die
  dingen met humor te brengen 🙂

 7. Brigit van Haaster schreef:

  Heerlijk om te lezen en goed herkenbaar. Leuk idee om het zo te doen!

 8. Chinta schreef:

  Leuk voer voor de Rijdende Rechter!
  Jouw benadering zou meer diepgang en humor opleveren bij de hulpvraag om recht…

 9. HIlde schreef:

  Prachtig geschreven, Emi ! Leest als een trein, ik heb er van genoten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s